16 de febrer 2008

LA CULTURA DE L'AIGUA


És cert, certíssim, que la gent que habitem el Camp de Tarragona som una gent afortunada perquè gaudim d’un clima benigne, afable, agradable i lluminós. Molts dies de sol, poques boires, poques exageracions tèrmiques. [...] Anem escassos d’aigua. [...] Però en conjunt, la suma de factors resulta molt positiva. [...]
Aquí plou poc i potser no plouria gens si no fos per les llevantades que es produeixen especialment a la tardor. Però aquestes llevantades hi ha molts anys que són excessives i, de vegades, terribles. Són capaces, en unes hores, de fer sobreeixir els pantans.
Xavier Amorós

Al meu país la pluja no sap ploure:
o plou poc o plou massa;
si plou poc és la sequera,
si plou massa és la catàstrofe.

Raimon

A Israel tampoc no hi sap ploure; però s'hi fixen. Mentre a Catalunya els ha arribat a darrera hora el patiment per l'aigua, a Israel, un país sec per naturalesa, fa anys que investiguen i inventen maneres per aprendre a estalviar-la: rec per goteig, basses de plàstic, dessaladores d'aigua, l'aprofitament de la rosada... Heus-ne aquí un exemple:

Lunes, 19 de junio de 2006 (El reloj)
Nueva patente israelí de lavar autos sin agua
Un nuevo descubrimiento se dio a conocer esta semana por un israelí según publicó el periódico Israelí, que permite lavar un automóvil sin la utilización de agua.

Un nuevo descubrimiento se dio a conocer esta semana por un israelí según publicó el periódico Israelí, que permite lavar un automóvil sin la utilización de agua.
El nuevo descubrimiento fue realizado por Gabriel Even, un técnico dental inmigrante de la ex Unión Sovietica patentó junto a un amigo un líquido llamado RLM (de las palabras Rejitzat Mejonit lelo Maim-Lavado de automóviles sin necesidad de agua) que permite utilizar solo un litro de ese componente para lavar 20 automóviles.

Este componente no produce contaminación ambiental y esta aprobado por los ministerios israelíes correspondientes.
El RLM se coloca en un tipo de máquina como una aspiradora que puede albergar unos 60 litros y permite lavar 1200 automóviles.
El líquido es utilizado con un trapo especial y no necesita de agua o de electricidad.