Conferència a Reus (crònica de Jaume García)
L’ambaixador d’Israel situa Iran com el principal problema d’Orient Mitjà
L’ambaixador d’Israel, Raphael Schutz, va diagnosticar que el principal problema no només d’Israel sino de l’Orient Mitjà és, ara per ara, la política nuclear d’Iran, un Estat el president del qual clama per “esborrar Israel del mapa”. Schutz va fer aquesta afirmació en una conferència pronunciada a la societat El Círcol de Reus el 13 de febrer.
“Israel disposa de la bomba atòmica, però mai cap estat d’Orient Mitjà l’ha volguda tenir. Pero quan Iran s’encamina a tenir-la, ja es comencen a sentir veus de països de la regió que també la volen. Per què? Perquè no se senten segurs”, va raonar.
“Si Iran mata cinc milions d’israelians i Israel mata cinc milions d’iranians, hem guanyat la guerra, perquè cinc milions són els habitants d’Israel, però Iran en té deu vegades més”, va dir Schutz en un altre moment fent-se ressò d’una expressió d’un capdill iranià formulada fa uns anys.
Schutz va destilar els principals reptes d’Orient Mitjà i especialment d’Israel enguany i després del cas d’Iran, situà el dels refugiats palestins com el més destacat. L’ambaixador va firmar que les propostes que demanen la permanència de l’Estat d’Israel i el retorn dels refugiats palestins és simplement una contradicció: “L’arribada del refugiats suposaria senzillament la desaparició d’Israel”. Schutz va argumentar cada una de les seves afirmacions. En el cas dels refugiats, es tracta del cas dels 700.000 palestins que van marxar de la zona durant la primea guerra desencadenada pels àrabs contra Israel (1948), a les 24 hores de proclamada la independència del país. Schutz afirmà que no hi ha cap precedent mundial en què es demani el retorn de refugiats de fets succeïts fa 60 anys. També afirmà la incoherència de demanar el retorn no només dels 700.000 palestins de l’època, sinó de tres milions de persones, que inclouen els seus descendents. Schutz recordà que durant la guerra de la independència, Israel va perdre 800.000 refugiats. El retorn dels tres milions de palestins provocaria una descompensació demogràfica que “acabaria amb Israel”.
Schutz també criticà les “paraules disfressades” que amaguen la realitat, observable en part de la premsa, especialmente l’espanyola. Així, és “injust” titllar d’”assassinat selectiu” una operació de “defensa legítima” contra un terrorista suïcida: “Israel només actua per defensar-se dels atacs, mai no ataca innocents, però els terroristes ho fan indiscrimidament contra la població civil. Hi ha una diferencia moral en això”. L’ambaixador prosseguí argumentant que Israel fa el que té obligació de fer, “defensar els seus ciutadans”.
L’agenda de l’ambaixador al Camp de Tarragona va estar atapeïda durant tot el dia. Al matí va cursar una visita oficial a l’Ajuntament de Tarragona, on el seu alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, va informar-lo que l’Ajuntament firmarà pròximament un conveni de col·laboració amb l’Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCCI) perquè l’entitat s’encarregui d’estudiar el passat jueu de Tarragona, molt més ric del que es coneix ara per ara. Posteriorment, va se rebut pel president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; pel president del Port de Tarragona, Josep Anton Burgasé, i per l’alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez.
Amb la ciutat de Reus, seu de l’ARCCI, hi ha pendent un altre conveni amb l’entitat per promoure la presència de la cultura israeliana a la ciutat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada