12 de maig 2010

Jerusalem d'Or

Jerusalem d'or (en hebreu: ירושלים של זהב - Yerushalayim shel zahav) és una cançó popular israeliana escrita per Naomi Shemer en 1967 i interpretada per ella mateixa i molts uns altres, com Ofra Haza. Va ser triada la "Cançó de l'Any" a Israel en 1967. Està considerada com un segon himne extraoficial d'Israel.

Origen i significat històric

Els seus versos fan referència a temes jueus tradicionals. Com a exemple, "Jerusalem d'or" està referit en el Talmud; "de totes les teves cançons sóc violí", que es repeteix en la tornada, aquesta cita la podem trobar en un poema del poeta judeoespañol Yehuda Haleví.

La cançó va ser escrita en vespres de la Guerra dels Sis Dies, quan la part oriental de Jerusalem, incloent la Ciutat Vella, es trobava sota control jordà des de la guerra àrab-israeliana de 1948. Jerusalem era un tema semi-tabú des de la divisió de la ciutat, i gairebé cap artista s'havia atrevit a abordar-ho musicalment, la qual cosa havia cridat l'atenció dels organitzadors del Festival Anual de la Cançó a Israel, que van sol·licitar a alguns cantants coneguts, entre ells Naomi Shamer, alguna cançó amb Jerusalem com a tema per a la celebració del dia de la independència (15 de maig). Solament tres setmanes després, les tropes del Tsahal conquistaven Jerusalem i accedien al Mur de les Lamentacions, inaccessible per als jueus des de 1948. S'explica que la cançó va ser el crit de batalla dels soldats israelians durant aquesta guerra i que van cantar Jerusalem d'Or, esglaiats per l'emoció, en entrar a la Ciutat Vella. Això la va convertir en un veritable himne per als israelians fins al punt que, en 1968, va ser proposada en el Parlament pel diputat Uri Avnery com a himne nacional oficial de l'Estat d'Israel, amb la finalitat de que substituís la Hatikvah. Si bé la iniciativa no va arribar a votar-se, des de llavors la cançó és el símbol de la victòria en aquella guerra i considerada com un segon himne extraoficial d'Israel.

Yerushalaim shel zahav va aconseguir també notorietat internacional perquè acompanya l'emotiva escena final de La llista de Schindler.


http://www.youtube.com/watch?v=L8Co7IzOyhw&feature=related