La festa de Purim, (en hebreu: פורים, Purim = sorts) és una festivitat jueva que és celebrada anualment el 14 del mes jueu d'Adar (o 15 d'Adar a les ciutats emmurallades), -enguany és el 28 de febrer- en commemoració del miracle relatat en el Llibre d'Ester quan els jueus es van salvar de ser aniquilats sota el mandat del rei persa Assuer, identificat per alguns historiadors com Xerxes I, al voltant del 450 a. C.
Tot i que Purim és considerat un dels dies més alegres del calendari hebreu, els jueus tenen l'obligació de dejunar i pregar la vigília, en record dels jueus perses que van fer dejuni i van pregar a Déu perquè els salvés de l'imminent conflicte que els portaria a la seva aniquilació i extermini per part de Haman i els seus seguidors en l'exèrcit de l'Imperi persa.
Per Purim es llegeix la Meguilá (en hebreu מְגִילַת אֶסְתֵּר, Meguilat Ester, "Rotllo-Llibre-d'Ester"). Aquesta lectura es realitza a gran velocitat, i els que l'escolten han de fer soroll amb matraques o altres elements en el moment de pronunciar el nom de Haman, per que aquest nom sigui esborrat. Això aconsegueix fer participar als nens.
Després del dejuni, es fa un gran banquet en què s'acostuma a beure vi i recitar càntics, entre ells es sol recitar la pregària coneguda com Shoshanat Ya'akov, que ha estat gravada per molts cantants jueus d'Israel i la Diàspora. Així mateix, és obligació enviar regals als amics, Mislóakh Manot) i donar caritat als pobres (Matanot La'evionîm) i també s'acostuma a disfressar als nens petits.
Per Purim es preparen dolços especials, anomenats "Orelles d'Haman".
Constitució de l'Observatori Permanent d'Avaluació dels Acords d'Abraham
-
Barcelona, 15 de desembre de 2024 – El passat 12 i 13 de desembre va tenir
lloc a Barcelona la Conferència Internacional "Israel i els Acords
d'Abraham: De...
Fa 1 setmana
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada