27 de març 2009

Una altra mirada a l'Holocaust

Andreu Lascorz - 26 de març de 2009 


Parlar de l'Holocaust és parlar de l'intent d'extermini massiu i complert d'una minoria, de manera sistemàtica, planificada i organitzada des de despatxos ministerials, amb el recolzament de tots els mitjans oficials del país executor -educatius, culturals, propagandístics, militars...-, així com amb la col·laboració d'homes de ciència.
L'Holocaust és un genocidi amb unes característiques pròpies que es va produir per primer cop a la Història. Es tracta d'un fenomen del segle XX que va afectar prseguidors i perseguits.
Per a fomentar l'odi, el règim hitlerià va utilitzar una pseudociència basada en una pretesa superioritat d'una raça. Deshumanitzant les víctimes, per tal d'evitar la seva reacció i autodefensa.
Crec que s'ha d'anar amb compte amb la utilització del terme. Utilitzar les denominacions nazi o Holocaust fora de context, per tal de desqualificar o denigrar, banalitza el concepte i relativitza l'horror. Amb altres paraules, tota masacre és el súmmum de l'inhumà, i ho és tot genocidi. Però si l'Holocaust és un genocidi, no tot genocidi és un Holocaust.
Víctimes de l'Holocaust van ser els assassinats als camps d'extermini, els transportats als camps de maneres ben diferents, els supervivents dels camps que havien rebut tortures difícilment descriptibles, els obligats a treballar com a esclaus, els homes enviats al front de l'Est en destacaments per tal de recollir mines..., els tancats en guettos que eren finalment destruïts, les poblacions jueves a terres d'Ucraïna, Rússia, Repúbliques Bàltiques, els que van haver de fugir i amagar-se durant molt de temps, els suïcides durant i després de la guerra, els que van fugir i ho van perdre tot, prop de 500.000 gitanos, eslaus, moldaus, ucraïnesos, bielorrusos, polonesos, lituans, russos que sumen milions de morts incloent els caiguts al front, els testimonis de Jehovà, els opositors al règim nazi, comunistes, socialdemòcrates, sacerdots catòlics i pastors protestants que rebutjaven el règim nazi, els homosexuals, els disminuïts físics i mentals, els republicans, alguns d'ells de Reus.
Víctimes del seu ideari són aquells que no van cometre cap crim i que se sentien partícips de la ideologia de l'odi, de la ideologia nazi. Són víctimes, però d'una innocència dubtosa, víctimes que no poden considerar-se de l'Holocaust.