20 de març 2009

La bandera d'Israel a l'espai


Ilan Ramon, pilot de l'Exèrcit de l'aire d'Israel i primer astronauta israelià, morí en l'accident de la nau espacial Columbia el primer de febrer de 2003, a les 4 de la tarda. La seva missió a l'espai, que dirigia en nom de l'Estat d'Israel i del poble jueu era per a ell no només una actuació personal i un acte científic, sinó també, un símbol.
S'havia endut amb ell una bandera d'Israel, la Declaració d'Independència, un record de la Shoà i una copa de kiddush (benedicció del vi).

En la carta que va dirigir al president de l'Estat, Ilan Ramon va escriure: "Tinc l'honor i el plaer d'escriure-us aquesta carta a l'espai. Aquest matí hem sobrevolat Israel i he vist clarament Jerusalem. A les envistes de la nostra capital, he pronunciat la pregària del Shemà Israel: Shemà Israel, Adonai Eloheinú, Adonai Ehad (Escolta Israel, El Senyor és el nostre D'u, el Senyor és U).

En el curs de la nostra expedició, hem acomplert experiments científics per encàrrec de savis de diferents països, incloent savis àrabs. Som aquí pel be de la humanitat, i des de l'espai, la Terra és un planeta sense fronteres. Des d'on sóc, desitjo fer aquesta crida: treballem per la pau i per un món millor en profit de tots els habitants del planeta.
Yediot Aharonot, 2 de febrer de 2003