18 de setembre 2008

Ajuntament i ARCCI projectaran el passat jueu de Reus

L'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel signa un conveni amb el consistori


A la fotografia, l'alcalde de Reus i el president de l'ARCCI

El passat jueu de Reus començarà a veure la llum gràcies a un conveni que han signat aquest matí l'Ajuntament i l'Associació de Relacions Cultural Catalunya-Israel (ARCCI), entitat de caràcter nacional, però amb seu a la ciutat.

L'alcalde, Lluís Miquel Pérez, ha signat el conveni amb el president de l'ARCCI, Andreu Lascorz, i amb presència de membres de la junta directiva de l'entitat. El conveni es fixa tirar endavant l'anomenat projecte 'Call de Reus', que contempla "la recuperació i difusió des d'àmbits culturals, didàctis i patrimonials" de la cultura judeo catalana. Així, el document especifica que es buscarà la recuperació "de la memòria col·lectiva i el passat judeo català de la ciutat de Reus".
Els primers passos concrets seran l'organització de seminaris, conferències i cursos de formació, a més de l'aportació econòmica municipal. Entre les primeres actuacions, Pérez i Lascorz han parlat que l'Ajuntament iniciï un expedient per dedicar un carrer de la ciutat a l'hebraista reusenca Josefina Ferrater, autora d'una traducció modèlica d'uns salms de l'hebreu antic al català i morta fa dos anys en l'oblit. També es pretén estudiar el passat jueu de Reus de manera rigorosa, un buit historiogràfic a la ciutat. Altres projectes s'aniran concretant pròximament.

Jaume Garcia Cardoner (periodista)

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona a tots, tan al dinàmic equip directiu de l'ARCCI, magníficament encapçalat per l'Andreu, com a l'Ajuntament de Reus, per l'encert que ha tingut en la signatura d'aquest conveni. Segur que servirà perquè tots anem una mica més enllà en la recuperació de la memòria històrico-cultural.
Anton Maria Salvat Llaurador.
Alcalde de l'Aleixar i membre de l'ARCCI.

Anònim ha dit...

Gràcies Anton! ara li toca a l'Aleixar o tenim un patrimoni molt ric per recuperar.

Andreu

Anònim ha dit...

Segueixo preguntant: quina cultura judeo-catalana? existeix? En nom de quí signa l'ARCCI? Que es defineixin, ja que solament són una societat d'amistat amb un altre estat que és Israel. Què tenen a veure amb la comunitat jueva de Catalunya, més enllà de que algun jueu és membre d'ARCII?

Anònim ha dit...

Hi ha infinitat de documents, estudis, treballs, comgressos que demostren l'existència d'una cultura hebrea particular, a Catalunya. L'ARCCI és una Associació Cultural que treballa per la Cultura, des de fa 30 anys...

Xabat xalom

Andreu

Anònim ha dit...

Collonades de catalans que juguen a ser jueus

Anònim ha dit...

I jo dic... quan prescriu la "memòria històrica"? És que només compta la de la darrera Guerra Civil? I si comencessin per tornar als jueus allò que l'Edicte de Granada els va prendre des del 1492? Per què no es deroga tal edicte i es procedeix a desallotjar tots els calls jueus (Palau de la Generalitat inclòs) per tal de que siguin restaurats als seus legítims propietaris? Els jueus van ser expulsats d'una terra a la que hi eren abans que naixés la llengua catalana. Catalunya fou primer jueva que catalana.

Neguev and me ha dit...

Felicidades amigos. Es una excelente noticia