25 d’agost 2008

Jueus Catalans a Salònica

A Salònica (Grècia) durant segles hi van haver dues comunitats catalanes, la catalana vella i la catalana nova.
L’any 1589-90 i l’any 1613 tenien uns 70 focs a la comunitat vella i uns 90 a la nova. L’escissió sembla que es va produir l’any 1515, per un problema de pagament d’impostos.
Les comunitats jueves catalanes eren veïnes de les comunitats d’Espanya, Provença, Saragossa-Aragó, Lisboa, Aragó, Castella... fins a més de 20 comunitats diferenciades.
El segon rabí que hi va haver a la comunitat catalana de Salònica es deia Iosef al-Tortosi, de Tortosa, mort l’any 1536. És sorprenent que molts jueus de cognom Toledano s’identificaven, com a catalans!
Al s. XVII molts epitafis demostren que Català s’havia convertit en un cognom, com en el cas del rabí Abraham Català l’any 1663, també apareixen Bargillon, Arocas, Saporta, Cavaller, Chacon, Barzilai, Toledano...
Les dues comunitats catalanes coexistien encara l’any 1936, sobrevivia un ritus? unes comunitats? o les dues coses alhora? la tragèdia és que vàren ser exterminades pels nazis.
A. Lascorz

2 comentaris:

Fer Nando ha dit...

Hola:

Des de fa un temps que estic llegint el seu blog, i he d'esmentarle que m'agrada molt. Les fotos són documents magnífics, i m'agrada molt, també, que hi haja un blog en català tractant sobre aquestes temes. Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies pel comentari. L'ARCCI complirà 30 anys d'activitats al novembre.

Andreu Lascorz