07 de maig 2008

FESTES LAIQUES


Iom HaShoà, Iom HaZikaron y Iom HaAtzmaüt: festes de l’Estat d’Israel modern

Israel commemora aquests dies les festes laiques, les que estan relacionades amb els esdeveniments del poble jueu durant el segle XX.

Iom HaShoà VeHagevurà, el Día de l’Holocaust i de la Valentia, és el 27 de Nissan.
Iom HaZikaron (dia de la memòria), el día dels que van perdre la vida en les Guerres d’Israel, és una setmana després, el 4 d’Iar.
Iom HaAtzmaüt, el Dia de la Independència d’Israel, és el dia 5 d’Iar.

Si alguna d’aquestes dates cau en divendres o en dissabte, es fan canvis per tal de no profanar el SHABAT.

Aquests dies són establerts per la Knesset com a observàncies públiques de l’Estat d’Israel. Moltes comunitats jueves de la Diàspora observen aquests dies com una manera d’identificar-se amb l’Estat d’Israel.

Les raons per les quals van ser escollides aquestes dates comencen amb Iom HaAtzmaüt, la data hebrea (la data del calendari secular fou el 14 de maig de 1948) en què fou pronunciada la Declaració d’Independència de l’Estat d’Israel.

Iom HaZikaron pels caiguts del Tzahal fou fixada un dia abans de IomHaAtzmaüt, per demostrar que la creació i la protecció de l’Estat sempre depenia d’aquells que van arriscar la seva vida i la van perdre.

El 27 de Nissan, Iom HaShoà, és una setmana abans del 4 d’Iar. La intenció de l’Estat fou establir un dia distintiu per commemorar l’Holocaust. La juxtaposició d’aquest dia amb Iom HaAtzmaüt crea un contrast entre l’era de l’Holocaust i la de l’Estat.
_________________
Cal recordar que en el calendari hebreu les festes comencen la vigília del dia de la festa. Entenent que un dia comença quan s’acaba l’altre i... quan s’acaba un dia? Quan es pon el sol.
Iom HaShoà: 1 de maig (26 de Nissan)
Iom HaZikaron: 7 de maig (2 d'Iar)
Iom HaAzmaut: 8 de maig (3 d'Iar)

5 comentaris:

Moré ha dit...

Per molts anys Israel!!!

Anònim ha dit...

Jag sameakh beBarcelona!

Andreu

Neguev and me ha dit...

Felicidades Israel.

Y felicidades amigos de ARCCI por vuestro trabajo. Que prosigan los éxitos y podamos celebrar, en Paz, las próximas décadas.

Montes ha dit...

Pau sense límits pel poble d'Israel.
Feliç dia de la Independència!

Montes

Anònim ha dit...

Perquè l'estat d'Israel sobrevisqui 5000 anys més amb la pau que tant necessita i poder explicar al món actual el seu potencial humà.