15 d’abril 2008

LA HAGADÀLa Hagadà és el llibre que conté la història de l'Èxode i el ritual del Seder; es llegeix durant el Seder de Pèssakh (sopar de Pasqua).

L'Andreu Lascorz ens explica sobre la HAGADÀ de Sarajevo:

La magnífica Hagadà de Sarajevo és un càntic a l’esperança. L’Hagadà començà el seu periple amb l’expulsió dels jueus de la península el 1492. El 1609 continuava a Itàlia doncs un censor, Gio Domenico Vistorini ho va deixar anotat. Un dels manuscrits hebreus més antics d’Europa, va ser redactat al segle XIV, probablement en les proximitats de Barcelona, segur que després de 1350. D’Itàlia va arribar als Balcans via Split o Dubrovnik, fins a Bòsnia, on una família sefardí els Kohen el varen preservar com una relíquia familiar en record dels dies de riquesa i glòria dels seus avantpassat a la península ibèrica.
Aquesta joia es va salvar a Sarajevo el 1942 durant l’ocupació nazi i també posteriorment durant la guerra als anys noranta del segle passat.

L’any 1920, la comunitat sefardí de Sarajevo representava una quarta part de la població total, aquesta comunitat la composaven 11.000 persones, però durant la II Guerra Mundial la comunitat jueva fou pràcticament exterminada.

Extret de, La aljama judía de Monzón, la olvidada (2001) i la Aljama judía de Monzón, la recordada (2003).