18 de febrer 2008

ISRAEL, LA TERRA I EL POBLE (1)


...una terra de torrents, de deus i de gorgs,
que brollen a la vall i a la muntanya, una terra de blat i ordi, de vinyes,
de figueres, de magraners, terra d'oliveres i de mel.
(Deuteronomi 8, 7-8)

Al llarg de la seva extensa història, aquest país s'ha conegut amb molts noms: Erets Israel, Terra d'Israel; Sió, una de les muntanyes de Jerusalem que per estensió ha passat a significar tant Jerusalem com la Terra d'Israel; Palestina, derivat de Philistia i emprat per primer cop pels romans; Terra Promesa; Terra Santa.

La superfície d'Israel, inclosos els territoris ocupats, és de 27.800 km2. Allargat i estret, té aproximadament 450 Km de llarg per 135 en el punt més ample.
El país es divideix en 4 regions geogràfiques: 3 franges paral·leles que van de nord a sud, i una gran zona àrida a la meitat sud del territori.

La plana costanera està formada per una costa arenosa rodejada de camps fèrtils. Al nord, aquesta costa arenosa és ocasionalment interrompuda per cingles de pedra i calç. Les principals ciutats són Tel Aviv i Haifa.

Una sèrie de carenes recorren el país. Al NE, els Alts del Golan, -formats per erupcions volcàniques- dominen la vall de Hule. Les muntanyes de Galilea (de 500 a 1200 m). La vall de Jezreel, que separa les muntanyes de Galilea de les de Samària, és la zona més rica del país. L'altra carena és la de les muntanyes de Judea. La població es concentra principalment en petits nuclis urbans i grans pobles i es dedica a l'agricultura. A les muntanyes de Judea s'hi troba la capital, Jerusalem.
La vall del Jordà i la de l'Aravà (del Mar Mort al Golf d'Eilat), que s'estenen al llarg del país per l'est, són part de la gran depressió sírio-africana. La part septentrional és molt fèrtil, i la meridional és semi-àrida.

El riu Jordà corre de nord a sud al llarg d'aquesta depressió, amb un desnivell de més de 700 metres fins a desembocar al Mar Mort.

El Kinneret (llac de Galilea, llac de Tiberiades) es troba a 212 m sota el nivell del mar; té 8 km d'ample per 21 km de llargada.

Uns sis milions de persones viuen avui a Israel. La majoria hi han nascut, la resta prové d'arreu del món, formant un mosaic de gent de diferents religions i cultures.
La població jueva és d'uns quatre milions, l'altre milió el sumen els ciutadans israelians no jueus, la majoria àrabs.
Els estils de vida van des del més modern al més tradicional, de l'urbà al rural, del col·lectiu (kibutsim i moixavim) a l'individual.

(R. Ll. i O. Quadern de viatge, "Grup Rambam", agost 1999)