05 de febrer 2008

COMUNICAT DE L'ARCCI

Xalom lakhem,

És un escàndol que s'hagi vetat una declaració institucional amb motiu del dia de l'Holocaust, fent el joc als antisemites de sempre, els antisemites d'ara.

L'antisemitisme és un terme modern encunyat a la segona meitat segle XIX, a Europa, que designa l’odi al jueu existent des de l’antigor (antijudaisme), en consolidar-se el poble jueu com a entitat nacional i religiosa i entrar en contacte amb d’altres cultures que es consideraven superiors. Un dels components fonamentals de l’antijudaisme és la judeofòbia religiosa, component que resta, avui, minoritari en evolucionar cap a la judeofòbia biològica (antisemitisme).

L’Holocaust (Xoà), ho demostra l'actuació del BNG, no ha estat superat, ni analitzat, ni assumit.

El món després de l’Holocaust no hauria de deixar espais per a vergonyoses actuacions com l'esmentada. Una persecució majoritàriament soferta pels jueus després de l’ascensió del nazisme al poder a Alemanya i l’extermini dels jueus d’Europa entre els anys 1941 i 1945, no es pot de cap manera, banalitzar i menystenir.

La Xoà representà la culminació tràgica del mil·lenari procés d’antijudaisme i antisemitisme europeus, i refermà la convicció de la necessitat d’un estat nacional jueu independent a la Terra d’Israel. Cal estudiar el fet històric, dins l’Europa culta, per tal de conèixer els mecanismes que engendràren els camps de concentració i extermini. L’any 2001, Isaac Osipovicz, zt”l (Zekher Tzadik Librakhà) de beneïda memòria, m'escrivia des del Canadà: la Xoà és un altre punt, dolorós, per a mi..., la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust no han acabat encara, l’extermini portà la decadència..., la meva família la constituïren els meus pares i els 42 membres que sucumbiren sota les urpes nazis a Polònia.

Lamentablement actuacions com aquest veto, li donen la raó. Diuen que rectificar és de savis, rectificaran?

Andreu Lascorz
President de l'ARCCI