06 de novembre 2009

Premi Samuel Toledano


Premi Samuel Toledano

Dilluns, 02 de noviembre de 2009


Cada any, té lloc a Jerusalem el lliurament del premi Samuel Toledano en memòria d'aquest, que va ser un dels renovadors de la comunitat jueva a Espanya i un dels seus més destacats líders. El Premi és concedit a un investigador d'Israel i un altre d'Espanya, que treballen sobre temes als quals es va dedicar Samuel Toledano: l'estudi de les comunitats jueves sefardites en el món, la seva història i llegat cultural, les relacions entre jueus, cristians i musulmans a Espanya, i les relacions entre Israel i Espanya.
L'any passat es va reconèixer per el jurat la tasca realitzada per l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel.
La Comissió del jurat, aquest any composta pel Prof Iosef Hacker, la professora Mijal Orón i la Dra Pnina Morag-Talmon, va recomanar lliurar el Premi per a l'any 2009 al Dr Miguel Angel Motis Dolader, coordinador de l'àrea de recerca del Institut d'Humanisme i Societat a la Universitat de Sant Jordi de Saragossa per la seva obra "Els jueus de Uncastillo a l'Edat Mitjana (segles XI-XV)" i al professor Edwin Seroussi d'Israel, director del Centre d'Investigació de la Música Jueva de la Universitat Hebrea de Jerusalem, per la seva obra "Incipitario Sefardita: el cançoner judeo-espanyol en fonts hebrees (segles XV-XIX)".
Així mateix, la Comissió del Premi va decidir fer lliurament d'un diploma d'estima i gratitud al Museu Sefardí de Toledo, pel conjunt de la seva tasca des de la seva fundació. En l'acte de lliurament han participat unes 200 persones, entre elles familiars de Toledano, els ambaixadors d'Espanya, Portugal i els països d'Amèrica Llatina a Israel, ex ambaixadors d'Israel a Espanya, acadèmics de les universitats i amics de la família en el sector públic i comercial.