09 de novembre 2009

30 anys de la immigració jueva d'Etiopía cap a Israel.






Ahir, en cumplir-se 30 anys de la immigració jueva d'Etiòpia, l'Estat d'Israel va participar al costat de la comunitat del Festival Sigd, en una cerimònia oficial a la residència del president Shimon Peres a Jerusalem.
”Estem encantats de ser part d'aquest pas històric", va declarar Avi Masfin, sotsdirector de l'Associació Israeliana de Jueus d'Etiòpia (AIJE), un dels ens que van obtenir el reconeixement de la festivitat de l'antiga comunitat jueva d'Etiòpia.
"Després de 30 anys d'alià, aquest esdeveniment oficial és finalment un senyal de reconeixement real de la cultura i la tradició dels jueus d'Etiòpia a Israel”. El 29 de Heixvan, els membres de la comunitat etíop efectuaran una cerimònia religiosa al Passeig Haas de Jerusalem.
Els líders espirituals coneguts com kesim condueixen a la gent en una sèrie d'oracions en la llengua dels jueus etíops del Gez, demanant un retorn jueu a Jerusalem, i les persones han de penedir-se dels errors comesos l’any passat. Aquest any, el dia festiu cau el 16 de novembre. Fa dos anys, durant el festival, l'AIJE va instar l'Estat a incloure el Festival Sigd entre els festius nacionals del país com una mostra de reconeixement de la comunitat d'immigrants de 110.000 individus. La idea va ser recollida per el membre de la Knesset Uri Ariel (de la Unió Nacional) el novembre de 2007 i va ser aprovada en primera lectura el març de 2008. Finalment, es va convertir en una llei nacional a l'agost de 2008. Segons la mateixa, l'Estat està obligat a celebrar el festival en una cerimònia oficial amb fons de l'Oficina del Primer Ministre, i permetre que la gent tingui l'opció d'observar el dia i no treballar. A més, el Ministeri d'Educació està obligat a incloure un mòdul d'aprenentatge sobre Sigd i la seva importància per als jueus d'Etiòpia a la xarxa de col·legis públics. "Sigd és una bona oportunitat per familiaritzar-se amb les pràctiques i tradicions de la comunitat jueva d'Etiòpia i aprendre sobre la seva història", va comentar un portaveu del president Peres. "La comunitat Beit Israel és una part natural i inseparable de la història sionista i també de la cultura i el poble de l'Estat d'Israel", va destacar el portaveu, afegint: "Estem molt orgullosos de les contribucions que han fet a Israel en l'esport , la ciència, les arts i la seguretat ". Sense deixar de reconèixer la integració dels jueus d'Etiòpia en els últims 30 anys a la societat israeliana, Masfin expressar que encara era important reconèixer que "els integrants de la comunitat tenien una rica història i tradicions".

2 comentaris:

Feliu ha dit...

En algun lloc he llegit que havien tingut problemes amb el Rabinat sobre la seva ortodoxia. Sabeu si això és o encara és així?.

Anònim ha dit...

La qëstió ha canviat positivament.
Mira la pel·lícula VETE Y VIVE de Mihaileanu, val la pena.

Xalom!

Andreu