24 de setembre 2009

CONVENI AMB L'AJUNTAMENT DE CAMBRILS (2)

L'Ajuntament i l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel estudiaran la presència jueva al Barri Antic

Text Berta Ruiz Fotografia Lluís Rovira i Barenys

A Cambrils, la confluència del carrer del Cardenal Vidal i Barraquer i el carrer de Borràs, al Barri Antic, és coneguda amb el nom de placeta del jueu

L'Ajuntament de Cambrils i l'Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel (ARCCI) van presentar ahir en roda de premsa el conveni de col·laboració per treballar en la recerca i l'estudi de la presència jueva al Barri Antic de Cambrils durant l'Edat Mitjana. L'acte de presentació va comptar amb la presència del regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques de l'Ajuntament de Cambrils –Oliver Klein– i el president d'ARCCI -Andrés Lascorz-, juntament amb d'altres representants de l'associació ARCCI.

"Un barri carregat de segles d'història"

Tal i com va explicar Klein, "aquest conveni emmarcat dins del projecte de la Llei de barris al Barri Antic, ja que aquesta no només vol ser obra pública i construcció, sinó que també és participació ciutadana, cohesió social i promoció econòmica i comercial del barri". A banda d'això, tal i com va remarcar Klein, una de les fites més importants és la recuperació de la memòria històrica a través de la cultura de la pau. Segons va dir Klein, "tenim un Barri Antic que està carregat de segles d'història, i que té una de les primeres cartes de població de la demarcació de Tarragona".

El president d'ARCCI -Andreu Lascorz- està treballant en una publicació sobre la presència jueva al Camp de Tarragona i arran d'aquestes investigacions, segons va explicar Klein, va sorgir la idea d'establir aquesta col·laboració. Tal i com va afegir Klein, "aquest és un conveni de col·laboració obert, que podem activar amb la recuperació i la memòria històrica d'aquest barri. La presència jueva a Cambrils que no és gran com en d'altres llocs, però sí vam existir grups jueus. A més, el vocabulari popular encara recorda aquesta presència amb la plaça anomenada "del jueu", que està situada entre els carrers de Borràs i del Cardenal Vidal i Barraquer.

Per la seva part, Andreu Lascorz va destacar la "sensibilitat de l'Ajuntament de Cambrils" i va explicar que, "volem endegar una sèrie d'activitats de tipus social i cultural centrades en la difusió d'aquesta realitat històrica desconeguda, d'aquestes poques famílies hebrees instal·lades a Cambrils fa molts segles. De fet, sabem que les comunitats jueves a l'Aleixar i Falset van ser molt importants. Aquest conveni ens ha de redescobrir més d'un mil·leni de convivència plural, un patrimoni present a la nostra memòria". Sobre possibles activitats relacionades amb aquesta recerca, Klein va comentar que, "se'm planteja, que en els propers mesos, un objectiu molt interessant seria poder fer una taula rodona amb historiadors de Cambrils, que ens puguin explicar aquesta presència jueva".

Poca presència jueva a Cambrils

Segons va explicar Lascorz, és difícil xifrar el volum de jueus a Cambrils, ja que el volum d'aquestes comunitats anava variant en funció dels esdeveniments. A Cambrils estaria entorn a una desena de famílies, "una presència insuficient com per organitzar una comunitat amb la seva pròpia sinagoga, amb els seus banys o una escola com passava a l'Aleixar, Falset o Tarragona. A Cambrils potser hi havia algun oratori, tot i que això deixa molt poc rastre arqueològic. De fet, podríem fer alguna intervenció per trobar alguna resta epigràfica".

L'acte va comptar amb la presència del regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein– i el president d'ARCCI -Andrés Lascorz-, juntament amb d'altres representants de l'entitat