20 de juny 2009

A favor de la convivència i contra la intolerància


M'agrada parlar dels beneficis de la convivència i en conseqüència, crec que hem d'estar alerta sobre els perills que l'amenacen.
La sobtada i profunda crisi econòmica està donant encara més oxígen als moviments xenòfobs i neofeixistes que ja eren prou importants abans de la crisi. Davant de la vitalitat d'aquestes opcions crec que hem d'apostar molt més decididament a favor de la solidaritat, fraternitat, en definitiva per la convivència, recordant els seus beneficis. És significatiu que a poc a poc vagi canviant més negativament la percepció social dels nouvinguts, de manera que enquestes recents mostren que un 44% dels consultats manifesten la preferència de no viure al costar de persones nouvingudes.
La nova extrema dreta, molt activa, criminalitza els nouvinguts, vol negar-los els drets i estimulen un xoc cultural i religiós.
A les aules creix el racisme contra llatinoamericans, magrebins, gitanos, asiàtics, jueus... fins al punt que l'Institut de la Joventut afirma que un 14% dels joves votaria una opció racista. A més a més, cada cop hi ha més atacs i agressions fruit d'un augment de l'homofòbia.
L'antisemitisme va creixent a l'ombra de la crisi i sobretot de la manipulació del conflicte palestino-israelià, a la vegada que es detecta cada cop més la presència i activitats de negacionistes de l'Holocaust.
La crisi econòmica ha estat el detonant de manifestacions embrionàries d'islamofòbia, de manera que ara per ara l'odi al musulmà s'obre pas, amb menys dificultats.
El Moviment contra la Intolerància, referint-se a Catalunya, durant el 2008, documenta activitats antisemites, racistes, de violència neo-nazi, violència contra discapacitats, violència contra indigents, violència ultra als partits de futbol, islamofòbia, xenofòbia...
Us convido a fer una cerca per internet, quedareu sorpresos de l'increment de webs, blogs i fòrums xenòfobs. Què em dieu de les aficions ultres d'alguns equips de futbol? I dels concerts racistes?
Penso que són urgents les respostes serioses, institucionals i socials, a favor de la convivència i contra la intolerància. Mirar cap a un altre costat, minimitzar la intolèrància, només beneficia els radicalismes.


2 comentaris:

Thomas Pendelton ha dit...

Ai, Andreu! els ho fas pagar tot a la "nova extrema dreta" i no recordes l'antisemitisme militant de tants socialistes i comunistes i gent d'esquerres que ens governa! Perds la memòria? o t'empenyen altres interessos? Ja veig que estàs amb l'Aliança de Civilitzacions, tu.

Anònim ha dit...

Recordo, i molt, l'antisemitisme militant d'alguns socialistes i de la majoria de comunistes però la carta s'obria a molts col·lectius.
Ho sento, no estic d'acord amb les tres darreres frases, quan parles de la memòria, interesos i l'Aliança de...