07 d’abril 2009

Hagadà de Péssakh de Sarajevo

Esmena de darrera hora: aquesta notícia fou publicada l'11 de setembre de 2005 a http://www.elreloj.com/
















Un total de 613 rèpliques del document seran impreses i estaran disponibles per al proper Péssakh, va dir el passat dijous a The Associated Press, Jacob Finci, cap de la comunitat jueva de Bòsnia.
“Hem decidit imprimir 613 rèpliques perquè hi ha 613 mitzvot”, va dir Finci. La impressió començarà aquest mes, va afegir.
L’original està exposat al Museu Nacional de Sarajevo, on la Hagadà es troba en una habitació amb clima controlat que comparteix amb manuscrits sagrats d’altres religions de Bòsnia – l’Islam, el Cristianisme Ortodox i el Catolicisme Romà-.
Escrita a mà en hebreu sobre pell de vedell blanquejada, la Hagadà de Sarajevo, de 109 pàgines, va ser lliurada com a regal de noces el segle XIV a una jove parella de Barcelona, Espanya.

Una petita taca de vi en una de les pàgines prové possiblement d’una copa alçada en un sopar de Péssakh. En una altra pàgina, un nen va intentar escriure-hi quelcom.
Finci va dir que les rèpliques es veurien exactament como l’original, i que serien impreses en pergamí (pell de vedell) amb tapes de cuir. “Estimem que el preu de cada rèplica rondarà els 1.000 € ($ 1.240)”, va dir.
El 1492, un refugiat jueu d’Espanya va dur el llibre a Itàlia. Aleshores un rabí va portar la Hagadà d’Itàlia a Bòsnia i va passar per la família fins que un descendent, Joseph Kohen, el va vendre al Museu Nacional el 1894.
El Museu va mantenir el tresor amagat en una caixa de seguretat.
Durant la Segona Guerra Mundial, un catòlic director del Museu i el seu col•lega musulmà van salvar el llibre d’un oficial nazi que va anar a buscar-lo.
Tots dos homes van fer passar el llibre a través dels punts de control nazis i el van traslladar a un poblet a les muntanyes sobre Sarajevo, on un clergue musulmà el va mantenir amagat sota el terra d’una mesquita fins el final de la guerra. Llavors va ser retornat a la caixa del Museu.
Quan el 1992 va esclatar la guerra de Bòsnia, el Museu estava en la línia de foc. Desafiant el foc dels franctiradors serbis bosnis, un funcionari del Museu va travessar les galeries, va prendre la Hagadà, va retornar sobre els seus passos i va amagar el manuscrit en una caixa de seguretat en el Banc Nacional.
La Hagadà va romandre allí fins que la guerra va acabar el 1995, perquè el Museu en va resultar malmès. El document va tornar a exhibir-se el gener de 2002.

A la coberta, Hagadà de Sarajevo (s XIV).
El Museu Nacional de Sarajevo conserva aquesta famosa Hagadà amb trenta-quatre miniatures a tota plana i lletres capitulars gairebé a cada plana dels cent seixanta-cinc folis del manuscrit, al primer dels quais hi figuren les armes del Casal de Barcelona, amb les quatre barres.

Agraïm la traducció al català a Manel

_____________________


Sobre la Hagadà de Sarajevo, recomanem la lectura de la novel·la: "Els guardians del Llibre"
Publicat per La magrana

2 comentaris:

Moré ha dit...

La noticia és de l'any 2005, arriba una mica tard :-P

http://www.elreloj.com/article.php?id=13840

Anònim ha dit...

Sabeu que la noticia no és actual i que és del 2005? http://www.elreloj.com/article.php?id=13840