02 de novembre 2008

Seminari "Sefardites, pont cultural entre Occident i Orient"


Dates i hora: Dies 5, 6 i 7 de novembre.
Lloc: IEMed, carrer de Girona, 20. BARCELONA
Organitza: Institut Europeu de la Mediterrània i Casa Sefarad Israel.Dins de l’Any Europeu Intercultural del Diàleg entre Europa i la Mediterrània, se celebra aquesta trobada que tindrà lloc a la seu de l’IEMed i que s’alternarà amb altres activitats de tipus artístic i gastronòmic. L’objectiu és presentar una visió actualitzada de la realitat cultural i econòmica dels sefardites a partir de l’expulsió de Sefarad fins al seu retorn a Espanya a principis del segle XX. El seminari constarà de tres sessions que tractaran del seu paper de pont entre Orient i Occident, des de les ciutats enclavades al nord d’Àfrica, Turquia i els Balcans.

Aquestes comunitats constitueixen una diàspora de gran diversitat, i van estar lligades per un important caràcter comunitari però alhora obertes a influències diverses. El seminari vol destacar no tan sols la importància religiosa, sinó també altres aspectes culturals com ara la llengua, la literatura oral i escrita, la música i la gastronomia de la cultura sefardita.

El retorn a Sefarad no solament de les comunitats sefardites, sinó també d’altres comunitats jueves centreeuropees i balcàniques, enriqueix la diversitat i el cosmopolitisme en un món globalitzat. Aquestes jornades comptaran amb la participació de destacades figures nacionals i internacionals del món acadèmic, la literatura i l’empresa, així com representants d’institucions, associacions i entitats culturals d’Espanya i de Catalunya.