Molt Hble Sr. Ernest Benach i Pascual
President del Parlament de Catalunya
Parlament de Catalunya
El motiu de la present és sol·licitar-li la celebració d’un acte institucional de commemoració dels seixanta anys d’independència d’Israel al Parlament de Catalunya, amb presència de les autoritats catalanes i l’Excel·lentíssim Ambaixador d’Israel, que es celebraran oficialment el dia 7 de maig...
La població jueva a Catalunya hi és des de temps que podem qualificar de remots. Podríem dir que els jueus no van arribar mai a Catalunya. És Catalunya, per més paradoxal que sembli, que va arribar als jueus, és a dir, que s’anà formant i anà consolidant la seva personalitat en uns territoris on hi havia una minoria jueva.
Com tots els països d’Europa, Catalunya ha tingut al llarg de la seva història, i té també en el present, una relació destacada amb el món jueu. El llegat del poble jueu forma part de les nostres arrels culturals, tant per la via religiosa com per altres vies rellevants que inclouen la ciència, la literatura, els costums i la visió del món.
Lamentablement, aquesta relació és molt sovint ignorada. Figures com Avraham bar Khiia, Moixé ben Nakhman, Xelomó ben Adret, Khasdai Cresques i molts altres savis, filòsofs, metges, cartògrafs i poetes que tenen un paper important en la història judaica, parlaven català, van néixer a Catalunya i hi van viure tota o bona part de la seva vida.
A partir de l’expulsió hi ha un llarg període de silenci, tot i que fins el segle XX mantenen una enorme vitalitat comunitats jueves catalanes a Roma, Salònica, Istanbul...
Desprès de la tragèdia que representa la Xoà, es va rebre amb molta satisfacció i simpatia a Catalunya el naixement de l’Estat d’Israel l’any 1948. Han passat 60 anys, Catalunya ha recuperat les seves institucions d’autogovern, potser ara és un bon moment per celebrar aquest acte, a més a més, ara que algun dirigent polític nega el dret d’existir a Israel i amenaça amb destruir-lo.
Aquesta proposta compta amb el suport i adhesió de...
Per tot l’expressat ens agradaria celebrar aquest acte al Parlament de Catalunya.
Restant a la seva disposició, rebi una salutació ben cordial,
F. Andreu Lascorz Arcas
Reus, 2 d’abril de 2008
----------------
LA RESPOSTA del 16 s’abril de la Mesa del Parlament, diu així: “no ha pogut acceptar aquesta petició donada la manca de precedents de l’organització d’un acte de commemoració de la constitució d’un Estat dins la Cambra catalana.
Tot i així, com bé sabeu, restem a la vostra disposició per a continuar mantenint les bones relacions que la cambra que presideixo manté tant amb l’Associació de Relacions Culturals Catalunya-Israel com amb l’ambaixada d’Israel, per la qual cosa estem obrets a d’altres suggeriments.
Constitució de l'Observatori Permanent d'Avaluació dels Acords d'Abraham
-
Barcelona, 15 de desembre de 2024 – El passat 12 i 13 de desembre va tenir
lloc a Barcelona la Conferència Internacional "Israel i els Acords
d'Abraham: De...
Fa 1 setmana
3 comentaris:
Ànim! Endavant!
donada la manca de precedents de l’organització d’un acte de commemoració de la constitució d’un Estat dins la Cambra catalana???
algun dia ha de ser el primer no? quina tonteria d'excusa.
És clar que els jueus no mereixen gens de "discriminació positiva" per aquests senyors.
Jo suposo que sera perquè els jueus no som un grup discriminat...
Publica un comentari a l'entrada