28 de juliol 2008

Josefina Ferrater

Als 96 anys ens va abandonar fa dos anys, la Josefina Ferrater Mestre. Persona culta i discreta ens va deixar un magnífic testimoni per tal d’ajudar a conèixer el judaisme català: el RITUAL DE PREGÀRIES JUEVES (Séder d’Amram Gaó), volum número 2 de la Biblioteca Judaico-Catalana, publicat per la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Girona l’any 1995.

La Josefina Ferrater, llicenciada en filologia semítica per la Universitat de Barcelona ens va aproximar a la realitat espiritual jueva, mitjançant una orientadora introducció i una excepcional traducció d’una part del Séder.

El rabí Amram, Gaó (excel·lència o eminència) de la ciutat iraquí de Sura, al s. IX, fou un expert en temes relacionats amb la pregària i litúrgia jueves. Degut a la seva experiència en aquest camp sembla ser que la comunitat jueva de Barcelona li mostrà el desig de posseir un ritual que contingués tota la normativa aleshores existent sobre les pregàries comunitàries i personals.

La tesina de llicenciatura de la Josefina Ferrater va tenir un gran èxit a la Universitat i a la Comunitat Israelita de Barcelona, fet que motivà que s’esgotés l’edició ràpidament. A més de la traducció impecable d’un text extremadament complex, el curat model de transcripció de la llengua hebrea al català, segueix vigent.

Cal dir que les comunitats jueves catalanes, no es poden identificar amb les comunitats jueves de la Sefarad d’al-Andalus. El nom Sefarad i el gentilici sefardita, procedents de l’hebreu no inclou fins el segle XVI les comunitats jueves catalanes. Comunitats que parlaven català, tenien institucions pròpies i fins i tot un ritual una mica diferent que van mantenir durant segles després de 1492.

La Josefina Ferrater, sòcia de l'ARCCI, escriví sobre la influència de l’Arameu en les pregàries jueves. Ella va conèixer i estimar la llengua hebrea i la història d’Israel, i ens ha deixat un exemple d’honestedat, esforç i coherència.

Esperem que rebi a Reus i a Tarragona, el reconeixement pòstum que mereix.

Andreu Lascorz

2 comentaris:

Montes ha dit...

Gràcies a vosaltres he conegut la trajectòria intel·lectual de la Josefina Ferrater.
El seu llegat mai li agraïrem prou.

Montse

Artur ha dit...

Crec que és un personatge que demostra doblement el que pot arribar a aconseguir la naturalesa humana quan la persona és sacrificada en el treball, constant en l'esforç, abnegada en la defensa d'una cultura i enamorada de l'aprenentatge.

Tot un exemple a seguir.