23 de juny 2008

ANDREU LASCORZ A reusdigital.cat


ENYORADA TARRAGONA

Com a President de l'Associació de Relacions Culturals Catalunya Israel (ARCCI), una Associació Cultural que promou i realitza sense ànim lucratiu tota mena d'activitats de divulgació i intercanvi cultural entre els seus socis, públic en general,organitzacions similars i ajuntaments d'ambdós països. L'any que celebrem els 30 anys d'existència he tingut la satisfacció de signar un conveni de col·laboració amb l'Ajuntament de Tarragona i un magnífic projecte, Enyorada Tarragona, coordinat amb les Conselleries de Comunicació, Participació i Societat de la Informació i de Patrimoni Històric. Tots plegats volem d'endegar una sèrie d'activitats de tipus social i cultural, centrades en la difusió de la realitat històrica i social de la comunitat hebrea instal·lada a la ciutat de Tarragona des d'èpoques antigues.
Parlem de Tarragona Hanejséfet, l'expressió en hebreu d'Enyorada Tarragona. L'arrel hebrea kasàf es refereix a anhelar, sentir nostàlgia, l'arrel hebrea koséf ens indica enyorança i l'arrel keséf parla de moneda de plata, de diners, és més que evident que amb aquest esperat projecte tots ens enriquirem coneixent una part de les nostres arrels oblidades.
Els geògrafs àrabs als segles X i XI parlen de tres "ciutats jueves" i "ciutats dels jueus", referint-se a ciutats on el component hebreu era majoritari, i aquestes són Granada, Lucena i Tarragona.
Acostem-nos a l'actualitat, amb més de 80 anys, es doctorà a la Universitat de Barcelona l'octubre passat, l'enginyer israelià resident a Beer Sheva, Mordechai ben Abir (Marcos Caballero), els seus avantpassats com demostra a la seva Tesi Doctoral van viure a Falset des de començaments del segle XV, Tarragona i d'altres localitats properes. Part de la seva família es va convertir al cristianisme l'any 1492 i per Tarragona i rodalies viuen descendents de Iuseff Cavaller, que es va batejar com Rafael Cavaller i Samuel Iosef Cavaller que es va batejar com Joan de Cardona.
A hores d'ara tinc constància d'onze Taragano descendents dels expulsats que van ser assassinats durant la Segona Guerra Mundial pels nazis.
Per tant Enyorada Tarragona ens ha de permetre redescobrir més d'un mil·leni de convivència i coexistència plurals, un patrimoni present a la nostra memòria gràcies als bons fonaments dels hebraistes: Sànchez Real, Secall Güell, Ferrater Mestre i d'altres, per tal de recuperar una part de la nostra història.
La pileta trilingüe de Tarragona, que es custodia al Museu Sefardí de Toledo és del segle VII, en aquesta apareix un text en hebreu: Xalom al Israel, vealéinu veal benéinu amén, que vol dir, Xalom sobre Israel, sobre nosaltres i sobre els nostres fills, amén.

Andreu Lascorz