10 de maig 2008

TV3 ESTRENA "EL CÒNSOL PERLASCA"

AVUI A LES 21:45 Una sèrie de dos capítols basada en fets reals i que explica la situació que es troba Giorgio Perlasca a Budapest, en plena ocupació nazi, durant la Segona Guerra Mundial.

Budapest, en plena ocupació nazi, durant la Segona Guerra Mundial. Els jueus són buscats, detinguts i enviats a camps de concentració o d'extermini.

Aquesta és la situació en què es troba Giorgio Perlasca, un ciutadà italià que treballa en negocis d'importació i exportació de carn, antic combatent de la Guerra Civil Espanyola, a les ordres del general Franco, de qui, en llicenciar-se va rebre un salconduit de gratitud, que li servirà de presentació en qualsevol legació espanyola del món. En veure com tracten els jueus, Perlasca, que havia abandonat la contesa espanyola perquè no estava d'acord amb els sistemes que feien servir els anomenats "nacionals", decideix ajudar-los. Es presenta davant del Sr. Sanz Briz, ambaixador espanyol a Hongria, i comença a col·laborar amb ell. Al cap de pocs dies, l'ambaixador rep ordres de Madrid de tancar l'ambaixada i de traslladar-se a Suïssa. Aquest fet pot representar que les cases d'acollida que té l'ambaixada, com a territori espanyol, deixin de tenir immunitat i, consegüentment, els jueus que hi estan acollits, per iniciativa de Perlasca, quedin sense protecció. Per evitar que això pugui passar, Perlasca, valent-se del document que li va donar Franco, es fa passar per cònsol espanyol i aconsegueix que l'ambaixada continuï oberta i, el que és més important, que les seves cases, també continuïn estant protegides.

Els alemanys van perdent la guerra i això els fa encara més perillosos. L'assetjament als jueus es fa cada cop més angoixant. Perlasca es juga la vida en diverses ocasions per mantenir la situació, que ja es fa insostenible. La humanitat d'aquelles pobres persones, sense cap altra protecció que la que els brinda Perlasca, fa que aquest es reafirmi, cada cop més, en la seva decisió de no abandonar-los i de lluitar per ells fins al final, jugant-se la vida i renunciant a tornar a casa seva, al costat de la seva família.

És així com va aconseguir salvar de la mort milers de jueus i va evitar, en la retirada de l'exèrcit alemany, la destrucció total del gueto, on s'amuntegaven milers de jueus de totes les nacionalitats.

L'arribada de l'Exèrcit Roig va posar fi a aquella situació. Perlasca només es va endur la gratitud dels que van sobreviure i el dolor per la sort d'aquells a qui va conèixer i no va poder ajudar.

Intèrprets: Luca Zingaretti (Giorgio Perlasca), Amanda Sandrelli (Magda), Franco Castellano (Adam), Jérôme Anger (Avv. FarKas), György Cserhalmi (Bleiber), Marco Bonini (Sandor), Lorenzo Lavia, Elena Arvigo, Christine Filangeri, Giulana Lojodice, Mathilda May, Jean-Francois Garreaud, Dezsö Garras, Palle Granditzky

6 comentaris:

Montes ha dit...

Xalom, amics!
No em penso perdre aquesta pelicula.
Bon cap de setmana

Montes

Anònim ha dit...

i el dijous (23:10h., 59') un documental al 33 sobre les dones de l'exercit d'israel
http://www.imdb.com/title/tt1112866/

Anònim ha dit...

perdo, es el divendres 16 de maig, no el dijous.

Moré ha dit...

Els de TV3 són tant rucs que en lloc de posar el nom de l'ambaixador Angel Zanz Briz com que els debia sonar a "xino" han traduit Sr. Sant Brit .I és que sabeu què? Ja comença a tocar la pera que cada vegada que arriben determinades dates - recordatori d'israel, Shoà, etc...- solament fotin pel·lícules on els jueus són víctimes. Per quan pel·lícules modernes d'Israel o de jueus actuals, en lloc, de pel·lícules "històriques" i encara amb errors. I és que en el fons els ressua allò que no sona el tema; però, queda "progre". Perdoneu però avui se m'han inflat rdons ( amb perdó)

Anònim ha dit...

xalom!, desde fa uns dies tinc tdt al pc. vaig agafar per casualitat(?) 53' (de 59) de madrid lifnei hanita del canal33. si algu no el va poder veure, el puc posar a l'e-mule.

Anònim ha dit...

Tenien la guerra perduda i continuaven assassinant jueus...

què tenim al davant?

penso que un altre capítol de: JUDEOFÒBIA!

Andreu