05 d’abril 2008

ZORAN MUSIC



ZORAN MUSIC

De Dachau a Venècia

Fundació Caixa Catalunya
La Pedrera. Provença, 265 baixos. Barcelona

“Tota la meva pintura ha girat entorn d’un únic tema: el paisatge desèrtic que és la vida.”

L'exposició aplega una àmplia selecció de pintures i dibuixos que donen una visió retrospectiva de la trajectòria artística del pintor d'origen eslovè Zoran Music (Gorizia, 1909 - Venècia, 2005). La seva obra, al marge dels grans moviments del segle xx, aconsegueix una de les poètiques més intenses sobre la fragilitat de l'ésser humà i s'alça com una de les més paradigmàtiques del desemparament existencial que s'apodera de l'home després de la Segona Guerra Mundial.

Nascut el 1909 a Gorizia (població de l’antic territori austrohomgarès, avui Itàlia), Zoran Music estableix els primers contactes amb la literatura i l’art a Viena. El 1930 ingressa a l’Acadèmia de Belles Arts de Zagreb i en acabar els estudis es trasllada a Madrid, atret pels grans mestres de la pintura espanyola, especialment El Greco i Goya.
L’any 1943 és deportat al camp de concentració de Dachau, on dibuixa clandestinament la realitat que l’envolta.

El 1970 inicia un dels seus cicles més coneguts, “No som els últims”, en el qual afronta amb gran eficàcia expressiva el tema de la violència de l’home sobre l’home. A partir de la invocació de la memòria, de l’evocació de l’experiència viscuda a Dachau, reprèn la temàtica de la tragèdia humana que acompanya els deportats, la guerra i la violència. Amb aquest cicle l’obra de Music assolirà el seu sentit més profund i tota la seva grandesa.