30 d’abril 2008

IOM HASHOÀ VEHAGEVURÀ


El dia 1 de maig es recorda arreu del món, el dia del record (IOM HAZICARON)

L’Holocaust (Xoà) constitueix un dels crims més horrorosos perpetrats contra la humanitat, que a més, neix a l’Europa més culta i desenvolupada.

Encara, penso, resta molt a fer en l’estudi del fet històric per tal de reconèixer els mecanismes que engendraren els sofisticats camps de concentració i extermini, com els tràgicament ben coneguts d’Auschwitz, Buchenwald, Dachau, Flossenbürg, Mauthausen...

És possible parlar d’ignorància, de desconeixement en aquells anys foscos?

Crec que es coneixia el genocidi, l’existència de treballadors en condicions d’esclavatge... i molts miraren cap a un altre costat.

Unes altres perversitats, passats seixanta anys, són la negació d’Auschwitz, la relativització de l’Holocaust i la utilització d’aquest terme contra el poble d’Israel. Alguns negacionistes de l’extermini perfectament planificat de milions de persones, utilitzen aquests i d’altres arguments, justificant més que mai l’estudi i anàlisi de la nostra memòria al respecte.

Isacc Osipovicz de beneïda memòria (Zekher Tzadik Librakhà), m’escrivia des de Canadà fa 7 anys: la Xoà és un altre punt, dolorós, per a mi..., la Segona Guerra Mundial i l’Holocaust no han finalitzat encara, l’extermini portà la decadència..., la meva família la constituïren els meus pares i els 42 membres que sucumbiren sota les urpes nazis a Polònia.

Daniel Cohn Bendit declarava fa uns dies que la idea més valuosa que encara resta viva, de la revolta del maig de 1968 és: "Nous sommes tous des juifs allemands". El Daniel vol recordar-nos que pot retornar el Mal amb majúscules, impossible i totalitari, que desplegaren els nazis contra els éssers humans i contra la seva humanitat.

Article publicat per Andreu Lascorz a reusdigital.cat

4 comentaris:

Moré ha dit...

No és Iom hazicaron avui, avui és Iom Hashoà vehaguevurá. Iom Hazicaron -dia del recordatori- és el dia 2 de Iar que correspon enguany a la nit del 7 de maig. a Iom Hazicaron es recorden els solats i els jueus caiguts per a la contrucció de l'Estat d'Israel i és el dia queprecedeix a Iom Hazmaut ( de la independència) Em sembla que aquí l'amic Andreu, sense voler, s'ha confós

Montes ha dit...

El deure de recordar.

Tots els que vivim en una societat lliure i ordenada tenim el deure de recordar l'holocaust del poble jueu. De tots els màrtirs d'aquella tragèdia no ens podem oblidar dels milers i milers de nens que foren exertminats en els camps de la mort. Exercir "l'ofici" de la memòria donarà sentit a la nostra pròpia existència i ens ajudarà a defensar i conservar els valors ètics i morals que fan possible la convivència entre els éssers humans.
Shalom.

Artur ha dit...

Teniu PREMI!!!!!!!

Visiteu http://comentarisliberals.blogspot.com/2008/05/premi-dardo-2008-best-blogs-darts.html

arcci ha dit...

Gràcies, Artur!