29 de gener 2008

LES BIENVEILLANTES

Traduïda al castellà com Las benévolas i publicada per RBA, serà aviat editada en català per Quaderns crema. 
Una novel·la de Jonathan Litell, nascut a Nova York el 1967 i que ara viu a Barcelona. Aquesta és la seva primera novel·la i ha obtingut el premi Goncourt i el Grand Prix de l'Académie Française.

El protagonista de Les bienveillantes, l'oficial Maximilien Aue, explica tot el que va fer a la guerra, els seus crims i els problemes que va haver d'afrontar per tal de resoldre les dificultats logístiques, tècniques i psicològiques que plantejava la industrialització de l'assassinat. Però Aue no es disculpa, ans al contrari, parla per tal de defensar, una vegada més, el que va fer, amb un llenguatge tecnocràtic que converteix l'horror en una simple feina.

Diu Jorge Semprún que aquest és l'esdeveniment literari del Segle XXI.

"Uno cree saberlo todo ya sobre el vertiginoso salvajismo con que los nazis se encarnizaron en su afán por liquidar judíos, Jonathan Littell nos revela que no, que todavía fue peor, que los crímenes, la inhumanidad de los verdugos, alcanzaron cimas más altas de monstruosidad de lo que creíamos. Son páginas que quitan el habla.»  Mario Vargas Llosa

L'autor assegura que el que va voler fer és respondre a una qüestió: La naturalesa del crim d'estat.