29 de novembre 2007

SHALOM TARRAGONA


Shalom Tarragona, de Francesc Valls Calçada i Josep Escoda

Amb aquest títol el periodista Francesc Valls Calçada i el fotògraf Josep Escoda acaben de publicar a l'editorial Arola un magnífic llibre sobre la presència jueva al Camp de Tarragona.

L'obra, d'una presentació formal acurada, repassa sense ànim exhaustiu els llocs de memòria on la comunitat dels catalans de fe mosaica era present fins a l'edat mitja. Hi ha petjades mig esborrades a L'Aleixar, a Valls, a Reus, a Tarragona. Els autors ens il·lustren, amb sensibilitat i respecte, sobre la tràgica fi d'aquesta forma de vida social i religiosa, la persecució i l'exili, i també sobre la conversió forçada dels jueus que restaren a la terra. El llibre és un aportació a la recuperació d'un dels components essencials del nostre passat nacional en una època que la societat catalana és més multicultural que mai.

En un sopar al Círcol de Reus tinguérem ocasió de xerrar amb l'autor la colla de "sionistes" que des de fa anys aplega amics d'Israel, catalans que recuperen la consciència de la seva arrel hebrea i israelians que treballen per aquestes contrades. Hi érem presents socialistes com Josep Antoni Burgasé i Gabriel Mas, dels que tenen el laborisme israelià entre les seves referències, convergents patriotes com Juli Gens i Jordi Sendra que compateixen la predilecció de Jordi Pujol per Israel, i també republicans del morro fort com Pere Olivé i Josep Maria Bru. També hi eren l'Ignasi Carnicer i la Mila de la Selva, entre altres amics que em perdonaran no els esmenti a tots.

Extret del bloc de Jaume Renyer