23 d’agost 2010

LA PAU


Netanyahu: la pau és difícil però no impossible El primer ministre israelià, Biniamín Netanyahu (foto: GPO), va advertir "als escèptics" davant les negociacions directes amb els palestins, que començaran el proper dia 2 a Washington, que assolir la pau és "difícil", però "possible".

"Sé que hi ha molts dubtes després de 17 anys (d'intents), des de l'inici del Procés d'Oslo, i entenc per què n'hi ha. Esperem calmar els escèptics, però per això necessitem un autèntic soci en la part palestina per comunicar-nos", va dir en iniciar la reunió setmanal de Gabinet.

Divendres passat, la secretària d'Estat dels Estats Units, Hillary Clinton, va anunciar que israelians i palestins començaran converses directes de pau amb mediació de la Casa Blanca el 2 de setembre a Washington.

A l'acte inaugural acudiran Netanyahu, el president palestí, Mahmud Abbas, el president egipci, Hosni Mubarak, i el rei Abdala de Jordània, amb qui es reunirà un dia abans per separat el president nord-americà, Barack Obama.

Netanyahu va assenyalar que "les negociacions requeriran que les dues parts facin concessions" i va reiterar diverses de les seves exigències rebutjades pels palestins, com el reconeixement d'Israel com a Estat jueu o la negativa a què refugiats palestins tornin als seus antics llars a Israel.

"Si tenim un soci, podem aconseguir la pau en tres nivells. El primer, és en autèntics acords de seguretat a l'Estat d'Israel. El segon, el reconeixement d'Israel com l'Estat del poble jueu, incloent l'assumpte del dret del retorn i la solució als refugiats palestins, que es trobaria en el futur Estat palestí ", va argumentar.

El tercer nivell és l'establiment d'un Estat palestí, cosa que, per Netanyahu, "requereix que sigui desmilitaritzat i que suposi la fi del conflicte, de manera que aquest no continuï de cap altra manera".
"Un acord significa posar fi al conflicte. Si es donen aquests nivells, es pot aconseguir la pau", va resumir.


Fonts: EFE i AURORA

1 comentari:

Artur ha dit...

La pau serà possible. Què és el que no han aconseguit els israelians? Són persistents, abnegats, sacrificats i intel.ligents. Ho aconseguiran encara que molts no ho vulguin.