10 de gener 2010

UN ALTRE JUST, EL JULIO PALENCIA


L'ambaixador d'Espanya a Bulgària durant la Segona Guerra Mundial, Julio Palencia, va salvar la vida a centenars de persones perseguides pels nazis i es va jugar la seva pròpia en adoptar els fills d'un sefardita executat en un calabós. El seu nom ha estat proposat a Israel per rebre el reconeixement de Just entre les Nacions.Aquesta és la història d'un heroi i d'algunes de les persones a les que va salvar dels nazis. És també el reconeixement a la conducta del Julio Palencia, ambaixador d'Espanya a Bulgària durant la Segona Guerra Mundial, que va exercir el seu càrrec amb un valor físic i moral que va anar més enllà del que exigia el deure, que és només una forma de subratllar la gesta d'un gran ésser humà. La seva gesta va esdevenir entre març i setembre de 1943 a Sofia, la capital búlgara, aleshores sota el jou d'un govern titella nazi i de la pròpia Gestapo, que s'aplicava en la persecució del poble jueu i altres minories.

Julio Palencia, oblidat a Espanya però no a Israel, es va plantar davant els nazis i els seus superiors del govern de Franco per salvar la vida de sis-cents jueus el destí era la cambra de gas. No obstant això, aquest diplomàtic espanyol, del que avui en dia el Ministeri d'Afers Exteriors no troba ni la foto, no es va conformar amb facilitar salconduits. Va anar molt més lluny. Don Julio, com li recorden les persones a les que va salvar, va desafiar a nazis alemanys i feixistes búlgars i espanyols en adoptar i donar el seu cognom als fills del sefardita León Arie (Arieh en alguns documents), un comerciant local penjat pels nazis per el delicte de ser jueu.

Es pot situar l'arrencada d'aquesta dramàtica peripècia al dimarts 16 de març de 1943, quan el diplomàtic espanyol Julio Palència es va assabentar de la imminència de les deportacions dels sefardites que vivien a Bulgària. Ho va dir el mateix Bogdan Filov, primer ministre búlgar, que li va anunciar sense pudor que la mesura procedia d'Alemanya. Al dia següent, un Palència alarmat telegrafiar el ministre espanyol d'Exteriors, Francisco Gómez Jordana, advertint de l'amenaça nazi.

Palencia esperava de Gómez Jordana-militar franquista, en teoria anglòfil, que havia substituït el falangista i nazi Serrano Súñer-una resposta d'acord amb la condició formal d'espanyols de molts sefardites escampats pel món gràcies a una llei del govern de Primo de Rivera. Amb aquesta idea va telegrafiar a Madrid un missatge que va ser interceptat pels britànics i desclassificat a Londres. Deia: "Màxim secret. Assumpte: Jueus espanyols a Bulgària. N. º: 115.514. De: ministre espanyol, Sofia. Per a: Ministre d'Afers Exteriors, Madrid. 17 març 1943. A la vista de la deportació imminent a Polònia de tots els jueus que viuen a Bulgària, ahir vaig tenir una entrevista amb el president del Consell de Ministres, que em va dir que la deportació començaria a finals d'abril i em va fer entendre que era una mesura imposada per Alemanya. Informo a la seva excel·lència, per el cas que consideri oportú, indicar al Govern alemany i el ministre búlgar a Madrid que Espanya no pot permetre que els seus súbdits siguin deportats a Polònia per raons d'una llei racial no existent a (ilegible), afegint que els búlgars viuen en pau en Espanya i, per tant, els espanyols tenen el dret de fer el mateix a Bulgària. "

Però Gómez Jordana no va escoltar el seu ambaixador, i Palència va insistir, conscient que els jueus serien assassinats. El 15 maig 1943 suplicar al ministre que "seria de gran ajuda si em concedís autoritat urgent per repatriar a tots els ciutadans jueus de nacionalitat espanyola que viuen a Bulgària i en territoris recentment annexats, el mateix cost de les persones afectades. Serien unes 300 ". Madrid va respondre amb un silenci criminal.

És una obvietat que el comportament de Palencia li va suposar caure en desgràcia davant els nazis, que van provocar que la policia feixista búlgara detingués temporalment al canceller de l'ambaixada espanyola i que tota la legació espanyola passés a estar sota estreta vigilància. Tot i així, el senyor Julio protegir a diversos centenars de perseguits afirmant que es tractava d'espanyols, però una gota va fer vessar el got de l'odi nazi: va ser la seva intervenció per salvar la família del sefardita León Arie, propietari d'una drogueria, al qual van penjar a una cel·la després d'una farsa de judici. Com a recurs extrem per salvar la vida de la família de l'assassinat, el diplomàtic va adoptar els seus dos fills i va estendre un salconduit a la vídua, el que va suposar un atac de nervis per a Madrid i un altre per a Berlín.

Prova d'això és la irada reprimenda del ministre Gómez Jordana a Palencia de 30 juny 1943: "Màxim secret. El ministre búlgar m'acaba de fer una comunicació oficial en nom del seu govern en referència a l'adopció per la seva excel·lència dels fills l'sefardita Arie, condemnat a mort pel tribunal búlgar i executat l'abril passat, esmentant especialment la seva sol licitud d'un passaport diplomàtic per a aquests orfes. El govern búlgar considera que la seva conducta ha estat incorrecta a la vista de l'especial situació referent a l'ordre públic a Bulgària ia la participació jueva en els recents incidents polítics. Si us plau, informe sobre aquest assumpte, al qual les autoritats búlgares concedeixen tanta importància com per portar a preguntar-se si la seva presència en el seu lloc pot seguir sent desitjable ".

La resposta de Palència al ministre Gómez Jordana no es va fer esperar: "Referent a la seva N. º 24 (la nota anterior). ...he adoptat a dues nens de 17 i 19 anys, filles del sefardita Arie, condemnat a mort i la sentència ha estat considerada en general injusta i deguda enterament al seu origen jueu. Per tant, és inadmissible dir que l'adopció per part meva de dos menors que pertanyen a una raça que el govern búlgar desitja fer desaparèixer del país és una acció incorrecta que requereixi una queixa. Jo no he demanat un passaport diplomàtic per a (ilegible) sinó només una targeta d'identitat (...)".

Cludy i la seva família, inclòs Miquel, el supervivent, sentien un profund amor pel senyor Julio Palencia, a qui consideren un àngel. De Palencia poc se sap, excepte que va morir el 1952. De Bulgària va tornar a Espanya perseguit pels nazis i el ministre va el castigar per la seva acció. Un càstig que ha de durar encara, ja que en el seu ministeri no el recorden.

2 comentaris:

Hasbarats ha dit...

Després hi ha qui va dient que Franco va ajudar tant els jueus durant la segona guerra mundial. Aquella vergonya encara es cobreix amb mentides i mitges veritats. L'estat espanyol ha de recoèixer la seva resposabilitat amb el destí dels germans de Salònica, assassinats en massa gràcies a aquell "silenci administratiu" criminal del govern de Franco. És una vergonya que els diplomàtics que van jugar-se el futur, la carrera i la vida encara siguin ignorats per les autoritats espanyoles. Haurien de ser coneguts per tothom per la seva dignitat, la seva humanitat i el su valor. Beneïts sguin per sempre.

Anònim ha dit...

Quina vergonya!

Z"L JULIO