17 de juliol 2009

Mor Eduard Feliu, president de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics


Mor Eduard Feliu, president de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics, filial de l’IEC

La cerimònia de comiat serà dissabte 18 de juliol a les 10 hores a l’església de Sant Medir, de Barcelona

Eduard Feliu i Mabres (Barcelona, 1938), investigador de temes hebraics i president de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics (SCEHB), filial de l’IEC, va morir ahir dimecres, 15 de juliol, a Barcelona, víctima d’una malaltia greu. La cerimònia de comiat serà el proper dissabte 18 de juliol a les 10 del matí a l’església de Sant Medir, de Barcelona.

Eduard Feliu va cursar estudis de lingüística i de llengües semítiques a la Universitat Hebrea de Jerusalem, durant una estada a Israel (1967-1971). Ha destacat com a investigador de temes hebraics, especialment de la història de la cultura jueva de la Catalunya medieval, i com a traductor, no sols de textos hebreus medievals, sinó també de poesia hebrea moderna. Sobre aquests temes ha publicat diversos llibres i articles; i entre la seva obra recent destaca l’estudi i l’edició de les traduccions hebrees medievals d’obres mèdiques d’Arnau de Vilanova. Actualment estava acabant de preparar, per a la SCEHB, una gran base de dades bibliogràfica sobre la història dels jueus de la Corona catalanoaragonesa i Provença.

Va ser membre fundador i president de l’antiga Associació d’Estudiosos del Judaisme Català, i de la Societat Catalana d’Estudis Hebraics, des dels inicis d’aquesta fins a la seva mort. També ha estat membre del comitè de redacció de la revista Calls i actualment era membre del comitè de redacció de la revistaTamid; revistes en les quals s’han publicat molts dels seus treballs.

Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Barcelona l’any 2007.

Barcelona, 16 de juliol de 2009