11 d’octubre 2008

Presentació del llibre "El esplendor" a Lleida


Dijous 16 d'octubre a les 20:00 hores a l'AULA MAGNA DE L'I.E.I.

L'escriptor Jaime Einstein presentarà la seva novel.la "El esplendor", en un acte organitzat per l'Associació Tarbut -amics lleidatans de la cultura hebrea-  que tindrà com a presentador a Santi Torres Torradeflot, Llicenciat en Història a la Universitat de Lleida. Doctorat en Història Medieval. Docent i investigador especialitzat en l'estudi de la persecució antijueva a Lleida.

El llibre tracta del misteri del Séfer (llibre) Zohar - la "bíblia" del misticisme jueu o Kàbala-, la trama del qual té com a escenaris Israel, sota l'ocupació romana, la Sefarad medieval i la Roma dels cèsars i els papes catòlics.

El personatge principal d'aquesta novel.la històrica és una obra enciclopèdica anomenada el Séfer Zohar... Segons la tradició esotèrica hebrea, el Zohar va ser escrit pel famós rabí Shimón Bar Yojai, a Galilea, durant el segle I de l'era comuna

La llegenda conta que Bar Yojai i el seu fill Eleazar van romnadre amagats en una llunyana cova durant treze anys, fugint de les persecucions romanes.

Va ser durant aquest període que Bar Yojai va escriure la seva immensa obra, que explica el significat ocult de les Sagrades Escriptures, l'estructura interna del Creador, i la naturalesa dels darrers dies del nostre univers.

El llibre es va mantenir ocult durant segles i de sobte van aparèixer a la Sefarad medieval, de la mà del rabí Moisés Ben Shem Tov de León.

És important esmentar que molts crítics contemporanis, entre esl quals destaca l'estudiós Gershon Sholem, consideren que Moisés de León és l'autor del Zohar i que el va presentar pseudoepigràficament com a una obra de Bar Yojai.

Jaime Einstein va néixer a Cuba. Va estudiar als Estats Units, on es va graduar en dret a la Universidad de Columbia. Va exercir el Dret Internacional durant gran part de la seva vida professional. Recentment, Jaime Einstein va decidir canviar de rumb, i va començar a escriure ficció. En la seva obra inédita "L'illa d'Abraham" tracta sobre la vida de dos jueus de Cuba.

Jaime Einstein viu a l'actualitat a la Galilea, Israel.

TARBUT
Amics Lleidatans de la Cultura Hebrea
www.tarbutlleida.com/